Започна разширението на бул. “Ломско шосе, продължава изграждането на бул. “Филип

...
Започна разширението на бул. “Ломско шосе, продължава изграждането на бул. “Филип
Коментари Харесай

Ремонтират 25 улици, булеварди и мостове в столицата

Започна разширението на бул. “Ломско шосе ”, продължава построяването на бул. “Филип Кутев ”
25 улици, булеварди и мостове се ремонтират в София тази година, заяви зам.-кметът по публично строителство инж. Ангел Джоргов.

Продължава рехабилитацията на бул. “Първа българска войска ”, който стартира предходната година. Сега се работи в сектора от р. Суходолска до бул. “Илиянци ”. Инвестицията е 5 млн. лева В 800-метровия сектор се ремонтират трасето и инженерните мрежи. Готов е канализационният клон. Изпълнени са уличните оттоци в сектора от ул. “Константин Преславски ” до кръстовището с проф. “Иван Георгов ”. Премахната е паважната настилка в сектора от кръстовището с “Проф. Иван Георгов ” до бул. “Илиянци ”. В сектора е направена нова тръбна мрежа за уголемение на електромрежата и за улично осветяване. Ремонтирано е и мостовото оборудване.

Друг обект, чието осъществяване продължава и тази година, е главният ремонт на ул. “Н. Коперник ”. Дейностите са за 2,1 млн. лева, като с изключение на нови пътни настилки се планува и отделяне на паркинг за към 90 коли.

Сред към този момент приключените планове, чието осъществяване започва през лятото, е

новото кръгово кръстовище на булевардите “Св. Климент Охридски ” и “Андрей Ляпчев ”

Друг обект, чийто първи стадий към този момент завърши, е построяването на велоалея и тротоари по “Самоковско шосе ”. Общата дължина е 2,2 км, а инвестицията е 2 млн. лева Новото велотрасе е с асфалтова настилка, оградена с пътни линии, а тротоарите са от унипаваж.

Работи се по разширението на бул. “Ломско шосе ” - от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до ул. 107. Участъкът е 660 м. Дейностите започнаха в края на юни, а срокът за реализацията е 120 дни. Инвестицията в разширението е 12,8 млн. лева

Проектът включва трасиране на терена, лишаване на хумусния и земния слой до равнището на леглото на пътя. Ще се извършват инженерни мрежи и отводнителни уреди, ще се слагат нови тръбни и кабелни мрежи. Новото улично осветяване там ще е с LED лампи, които ще бъдат инсталирани върху поцинковани стоманени стълбове.

Разширението на булеварда ще е с две пътни платна по 10,50 м,

междинна разграничителна линия от 3 м, източен локал с широчина 5 м и тротоари от 1,50 до 5 м. Предвижда се и засаждане на 72 дървета.

До 20 декември, само че при подобаващи метеорологични условия, би трябвало да завърши вторият стадий от построяването на ул. “Филип Кутев ” в сектора от бул. “Черни връх ” до ул. “Сребърна ”. Ако времето не разрешава, асфалтови пластове ще се поставят и през 2023 година, изясни инж. Джоргов.

Дължината на трасето е 600 м. Габаритът на платната за придвижване ще е 12 м - две платна за придвижване по 6 м. Правят се тротоари от унипаваж, отводняване, тръбопровод, нова тръбна мрежа. Уличното осветяване също ще бъде с LED лампи, инсталирани върху нови стоманени стълбове.

Част от плана е и промяна на р. Драгалевска.

Сред огромните обекти са реконструкцията на най-старото трамвайно трасе в столицата. Част от него е и създаване на линеен парк по бул. “Македония ” дружно със зелено трамвайно трасе. Предстои въвеждане в употреба на трамвайния път от ухо “Съдебна палата ” до ухо “Бъкстон ”, добави инж. Джоргов.

Работи се и по рехабилитация на транспортния тунел по бул. “Царица Йоанна ”. Той е за 8,1 млн. лева Ремонтът започва през юли, а усложненията за трафика ще продължат към 2 месеца.

Очаква се да стартира и главният ремонт на улиците “Кукуш ” и “Йосиф Щросмайер ”.

Бюджетът за тази година е 4,3 млн. лева По ул. “Кукуш ” ще се ремонтира 1500 м трасе, планува се повсеместен ремонт и уголемение на платното, тротоарите, ел. и ВиК мрежи и улично осветяване.

Процедура за избор на реализатор тече за ремонта на “Чепинско шосе ”, който ще коства 1 млн. лева Ще се преасфалтира цялото пътно платно, а където е належащо ще се заздрави пътната основа.

Изпълнител сега се избира и за рехабилитацията на ул. “Народно хоро ” в регион “Овча купел ”. Става дума за сектор от към 1350 м. Освен пътна настилка, планът планува нови тротоари и енергоспестяващо улично осветяване.

На финала е и публичната поръчка за реорганизация на ул. “Народен воин ” от бул. “Цар Борис III ” до ул. “Любляна ”.

“Навлизаме и в кварталите. През тази година ще се извърши

повсеместен ремонт на повече от 10 квартални улици на обща стойност към 4,5 млн. лева ”,

акцентира инж. Джоргов.

Сред към този момент приключилите поправки на квартални улици са на “Сашо Николов - Сладура ” в “Кръстова вада ”, с който се обезпечи достъп до новопостроената детска градина в региона, следва въвеждане в употреба на ул. “Флора ” в “Манастирски ливади ”, която също обезпечава връзка с изграждащата се детска градина. Приключили са и работите по улица “Проф. Йордан Иванов ” в кв. “Драгалевци - Симеоново ” и първият сектор от “Симеоновско шосе ” до ул. “Преспанските камбани ”, като към този момент се извършва втория стадий до ул. “Синьо лято ”.

Предстоят поправки и на други улици, за които има подготвени планове и се организира социална поръчка. Сред тях са улиците “Добри Желязков ” и “Зайчар ” във “Възраждане ”, “Добруджански край ” в “Красно село ”, “Сехово ” в “Илинден ”. Готови са плановете и за улица “Емилиян Станев ” в сектора от бул. “Тодор Каблешков ” до ул. “Д-р Борис Вълчев ” и за улиците “Синьо езеро ” и “Проф. Никола Милев ” в “Горна баня ”.

“И тази година продължаваме с ремонта и възобновяване на мостови уреди, като са отделени 1,3 млн. лева Вече е подготвен мостът над р. Искър в Курило. Ще довършим и работата по моста по ул. “Варна ” в “Банкя ”. Там се работи и по възобновяване на моста по ул. “Блян ” в Банкя. Предстои създаване на нов мост в Кътина ”, изброи инж. Джоргов.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР